DL Data logo

Salasana­käytäntö
haltuun

Sähköposti, verkkokaupat, pankit, laitteet ja laitteiden käyttäjätilit, lukot, suoratoistopalvelut, muut palvelut, Apple- ja Googletilit, talotekniikan tunnukset, vesi- ja sähkömittarilukemat, harrastusten/seurojen salasanat, yrityksen tunnukset, koulun tunnukset, kirjasto, operaattoritunnukset, sosiaalinen media…. Aika monta salasanaa ja käyttäjätunnusta saa muistaa.

Yleinen ongelma nyky-yhteiskunnassa on lukuisiin palveluihin tarvittavat käyttäjätunnukset. Tunnuksia kertyy kymmenittäin ja jopa sadoittain yhtä henkilöä kohti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että myös salasanoja tarvitaan lähes saman verran – tai tarvittaisiin ainakin. Keskeinen inhimillinen ongelma piilee siinä, että on taipumus mennä sieltä, missä aita on matalin. Tästä johtuen salasanat ovat useimmiten samoja palvelusta riippumatta. Salasana on myös usein jokin sellainen, mikä liittyy omaan elämään ja sellainen joka on helppo muistaa. Myönnettäköön, että edellä mainitun ovat helppoja ratkaisuja, mutta ne ovat myös samanaikaisesti vääriä ratkaisuja.

Kun salasana pettää

Kaikkiin käyttäjätunnuksiin ja salasanoihin ja niitä vaativiin palveluihin kuuluu riski. Kyse on tietoturvariskistä – salasanasi arvataan tai käyttämäsi palvelu murretaan ja käyttäjätunnuksesi ja salasanasi vuotaa. Tämä voi johtaa siihen, että kun salasana on vuotanut hakkeri tai tekoäly käy kaikki ihmisen rakentamat palvelut läpi. Vuotanutta salasanaa kokeillaan jokaikiseen palveluun sillä käyttäjätunnuksella, jolla vuotanut salasana oli, tavoitteena päästä käsiksi käyttäjätilin tietoihin. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että jokaiseen palveluun johon näillä päästään käsiksi sen tili murretaan ja palvelussa olevia käyttäjätietoja päästään muuttamaan, käyttämään tai pahimmissa tapauksissa näitä tietoja voidaan käyttää henkilöä vastaan tai esiintyä hänenä kaapatuilla tiedoilla. Salasanan vuotaminen voi myös johtaa työpaikkasi arkojen tietojen vuotamiseen. Usein yhteisenä syynä näille käyttäjätunnusten ja salasanojen murroille on, että niillä halutaan tehdä rahaa. Tätä tapahtuu valitettavan usein ja ihan pienissäkin kaupungeissa. Nykypäivänä salasanojen kalastelu tai niiden varkaudet eivät ole utopiaa, vaan arkipäivää.

Kyseenalaista ja minimoi riskit

Käyttäjä on henkilökohtaisesti ja ensisijaisesti vastuussa salasanojensa käytöstä. Tästä syystä samaa salasanaa ei tule käyttää eri palveluissa, niitä ei tule antaa kenellekään muulle eivätkä ne saa olla liian yksinkertaisia. Hyvä salasana on ainutlaatuinen, ”kertakäyttöinen” ja vähintään 12 merkkiä pitkä. Sen tulee sisältää isoja sekä pieniä kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkkejä.

Helpota arkeasi salasanojen hallintaohjelman avulla

Salasanamurtojen lisääntyessä myös palvelut ovat alkaneet vaatia yhä monimutkaisempia salasanoja. On sula mahdottomuus muistaa niiden kymmenien ja satojen salasanojen kummalliset yhdistelmät. Muistatko mieluummin yhden salasanan vai lähetätkö uusimispyynnön jokaisen unohtuneen salasanan kohdalla? Tämän vuoksi DL Data tarjoaa salasanojen hallintaan turvallisen ratkaisun – salasanaholvin.

Salasanaholvi asennetaan puhelimeen, tietokoneeseen, tablettiin tai tarvittaessa niihin kaikkiin. Holviin voi tallentaa mitä tahansa tunnuksia ja salasanoja tai vaikka ovikoodeja. Myös maksukorttien tiedot ovat kätevä säilyttää suojatussa holvissa. Holvi on luettavissa ja käytettävissä kaikissa siihen yhdistetyissä laitteissa. Holvin käyttö perustuu siihen, että sinne kirjataan kukin palvelu tai verkko-osoite, käyttäjätunnus ja sen salasana. Kun tarvitset tiettyä salasanaa, näet sen helposti holviin kirjautumalla. Holvista voit myös kopioida ja liittää salasanan, jolloin sinun ei tarvitse näppäillä sitä erikseen. Sen avulla kaikki sadat salasanat ovat yhden salasanan eli holvin salasanan takana. Uusien salasanojen laatiminen on mahdollista holvin avulla, sillä se tarjoaa käyttäjälleen salasanageneraattorin. Uuden salasanan keksimisessä ei tarvitse enää vaivata päätään.

Paras palaute mitä olemme saaneet holvin käyttöönoton jälkeen kuului suurin piirtein näin:
” Paras tietotekninen ratkaisu kymmeneen vuoteen! ”

Etätuki

Palvelumme toimii Windows PC:llä, latamaalla linkin osoittaman tiedoston ja avaamalla sen.

Ruudulle aukeaa ikkuna, jossa on numerokoodi joka annetaan DL Datalle.

Pyydä tarjous